CO2 vrij distributiecentrum TNT

gallery wordpress pluginIn 2008 bouwde TNT post in Veenendaal “de duurzaamste bedrijfshal van Nederland” . Dit distributiecentrum is 1500 vierkante meter groot (300 vierkante meter kantoor) en zo gebouwd dat het in de exploitatiefase CO2-emissievrij is. Bij alle aspecten van het gebouw: ontwerp, vormgeving, materiaalgebruik en de constructiewijze was duurzaam en energiezuinig bouwen het uitgangspunt. Het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van 55000 kWh wordt geheel gedekt door duurzame energiebronnen ter plekke.

De DGBC opdracht  luidde: beperk de energievraag zo veel mogelijk. Dit gebeurt onder andere met goede isolatie, drievoudig glas en slimme ventilatie. Men gebruikt zoveel mogelijk daglichtintreding en werkt verder met energiezuinige verlichting. Het gebouw wordt gekoeld en verwarmd met een ondergrondse warmte- en koudeopslag. Het dak staat vol zonnepanelen. Als de zon niet schijnt, neemt TNT groene energie af van het elektriciteitsnet. Het distributiecentrum levert ook overtollige energie terug.

Op LEED, het duurzaamheidslabel van de Amerikaanse Green Building Council, scoort het gebouw “Platinum”, oftewel: uitstekend. Dat is echter niet genoeg. De organisatie meldde zich als één van de eersten voor een pilot met BREEAM-NL Nieuwbouw.

Veel natuurlijke materialen en natuurlijk daglicht in het gebouw vormen een prettige werkomgeving voor de werknemers van TNT.

bouwjaar: 2008
opdrachtgever: TNT Real Estate

aannemer: Ufkes bv
fotograaf: Harry Noback

By :
Comments : 0